středa 28. května 2014

Dojem z knihy: Nonstop knihkupectví pana Penumbry (Robin Sloan)

Vydalo: Nakladatelství Host, 2013

Anotace: Do knihkupectví pana Penumbry v San Francisku nastoupí na noční směny nový prodavač Clay Jannon, webdesigner, který přišel o předchozí místo kvůli ekonomické krizi. Zákazníků není mnoho a do obchodu se vracejí stále titíž — ale vlastně si nikdy nic nekoupí.
Místo toho si půjčují obskurní svazky ze zadních koutů obchodu a hlásí se k členství v jakémsi tajemném klubu pana Penumbry. Zdá se, že knihkupectví je jen zástěrkou něčeho většího.
Clay se spoléhá na to, že mu jeho přátelé — Neel, podnikatel ze Silicon Valley, a Kat, specialistka na vizualizaci dat zaměstnaná v Googlu — pomohou zjistit, co se vlastně v jeho novém zaměstnání děje. Z chování zákazníků vypozoruje zvláštní vzorec, který je poté zavede k šifrovaným zprávám. Ukazuje se, že tajemství pana Penumbry dalece přesahují zdi knihkupectví. 
Clay nastoupí do malého knihkupectví k panu Penumbrovi. Do knihkupectví občas někdo zabloudí pro knihu, občas někdo přijde pro pohlednici, ale občas také přijdou lidé, kteří si berou "zvláštní" knihy z nejhořejších polic. A vždycky u toho vypadají dost nedočkavě. Ale většinu času se neděje vůbec nic. Aby si Clay ukrátil chvíli, začne vymýšlet způsoby, jak obchůdek zpropagovat a vylepšit. A náhodou přijde na stopu jedné velké záhady.

A vy pak čtete a čtete a chcete vědět, jak to s tou záhadou je, jak se to vyřeší a jaké velké tajemství pan Penumbra ukrývá. Občas jsem měla chuť si přečíst konec, ale vydržela jsem. Jup! Možná i pro jsem knihu přečetla jediného dne. Co kdyby zítra bylo pozdě, že?

Na konci tedy bylo velké rozuzlení, které mě ale trochu rozčarovalo. Chtěla jsem prostě GRANDIÓZNÍ FINÁLE!  Ale na druhou stranu, si myslím, že to vlastně dopadlo skvěle. Knížka totiž není psána v grandiózním stylu, a tak i ten konec k ní pasuje mnohem lépe. :-)

O panu Penumbrovi jsem si nejdříve myslela (a ani nevím proč), že bude nerudný dědek. Víc jsem se mýlit nemohla. Byl úžasný, milý a s nadšením pro věc. Úplně jsem si ho zamilovala a je mi líto, že u nás ve městě není žádný antikvariát s milým panem prodavačem (není tu žádný antikvariát). :-(

Jediné, co bych knize vytkla je, že se tváří jako obrovská reklama na Google. Google, googlačka, Google, Google, Google, vygooglit, Google, Google, Google, Google, Google, Google, Google, Google, Google, Google, Google, Google, Google... neustále dokola. Nevím, co Robina Sloana k tomu vedlo, ale po čase jsem měla chuť vyhodit počítač z okna. Ale co bych bez něj dělala, že? A co by byl internet bez Googlu?
Nakonec se to ale ustálilo na rozumném množství (nebo jsem to přestala vnímat), a tak už jsem si jen užívala četbu.

Shrnutí: Tahle kniha je o knihách. Je čtivá a tajemná. Napínavá. A (nejen) proto rozhodně stojí za pozornost!



6 komentářů:

  1. Souhlasím :) Je tam trochu hodně toho Google,ale na druhou stranu mi to tam prostě pasuje, tak to prostě je :) Jsem ráda, že se líbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby tam toho bylo o trochu míň, bylo by to ještě lepší. :-) Kdybych tam pracovala, tak bych ani necekla, ale asi mě tam nebudou chtít :D

      Vymazat
  2. Hodně jsem po ní koukala, spousta lidí ji recenzovala.. ráda bych si ji přečetla :) děkuji za moc pěknou recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti. Je to zajímavý. :-) Sice nevím, jestli po ní sáhnu i podruhé, ale napoprvé je to určitě báječný zážitek :-)

      Vymazat
  3. Zajímavá kniha, ale můžu soudit jen z recenzí. :-)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší. Odpovídám se zpožděním. Mějte strpení. <3