sobota 17. května 2014

Dojem z knihy: Móda v ulicích protektorátu (Miroslava Burianová)

Vydalo: Nakladatelství Grada, 2013

Anotace: Ani v době všeobecného nedostatku a přídělového systému v období Portektorátu Čechy a Morava (1939-1945) se ženy nevzdaly touhy po elegantním slušivém oděvu. Doba přinesla nové úsporné střihy, kombinování a přešívání. Na jedné straně ženy obdivovaly v biografech velké plesové toalety a luxusní kožešiny na hvězdách stříbrného plátna, na straně druhé byly oděvy podřízeny přídělovému systému a zboží na černém trhu nebylo pro běžného obyvatele dostupné. Graficky přitažlivá publikace ukazuje jak se proměňovala módní linie, jak řešili výrobci i ženy nedostatek materiálu, ale i k jakým příležitostem se nejrůznější oděvy oblékaly. Co nosil státní prezident Emil Hácha a členové vlády, v čem se na plese objevily Lída Baarová a Adina Mandlová, ale i jak vypadaly pracovní šaty prodavačky či sportovní oděv. Kniha se čtivou formou věnuje každodenní realitě života v protektorátu, obsahuje dosud nepublikované pamětí osobností i reprodukce z dobových společenských časopisů. Móda je vizuální téma, kter é pouze v kombinaci s dobovými fotografiemi, fotografiemi sbírkových předmětů, reklamou, ale hlavně vynikajícími dobovými módními kresbami umožní čtenářům udělat si konkrétní představu o eleganci, kterou období protektorátu navazovalo na první republiku.


Pokud vás zajímá období protektorátu (a to nejen z módního hlediska), určitě neprohloupíte, pokud si tuto knihu přečtete. Mne totiž navnadila a teď mám chuť se koukat na filmy pro pamětníky, přečíst si životopisy prezidenta Háchy i hvězd stříbrného plátna a vyrazit do města koupit si klobouk. Nejlépe s vycpaným ptáčkem. :-)

A i v případě, že vás toto období příliš nezajímá, bych vám knihu doporučila, jelikož je čtivá a období protektorátu je velmi zajímavé, i když dosti děsivé. Na jedné straně všudypřítomnost války a nedostatku čehokoli, na druhé straně touha žen se i přesto líbit. Doba šetření, kombinování, přešívání, černých trhů i germanizace. Možná si pak uvědomíte, jakou cenu má kvalitní oděv anebo si prostě alespoň nakrémujete boty. :-)

Kniha je rozdělena do několika kapitol a podkapitol, podle druhů oděvu nebo podle příležitostí, na které se daný oděv hodil.

Je napsána poutavým stylem, a i když jsem se občas ztrácela v záplavě tvídu, persiánu či gabardénu, nebylo to nic, co by mě odrazovalo.

Navíc je kniha doplněna mnoha dobovými fotografiemi.


Zde moje nejoblíbenější fotografie z celé knihy. Prezident Hácha v konzervativních trikotových plavkách v roce 1940 (str.137). (Přítel říká, že to musí být fotomontáž :-D)
Mimochodem o prezidentu Háchovi jsem si konečně mohla udělat obrázek. Víte co, ve škole se druhá světová válka probírá na konci posledního ročníku, kdy už to nikoho nezajímá. :-)
A nejspíše si přečtu ještě něco dalšího o něm, jelikož mě jeho osoba zaujala.

Na knize se mi také líbilo, že u mnoha exponátů je napsán i jejich příběh.

Například tyto šaty do tanečních nosila majitelka po skončení války do obnovených tanečních kurzů v místní sokolovně, a protože žila v západních Čechách, chodila v nich tančit hlavně s americkými vojáky. V té době jí bylo 19 let a látku na šaty její rodina získala výměnou za husu (str.190).

Ach... Miluju příběhy. :-)

A chcete říct vtip?
"Herec N. N. dával představení pro říšskou branou moc. Vyšel na jeviště s vysoce zdviženou pravicí. Obrovský čtvrthodinový potlesk. Když se hluk utišil, připojil herec ke svému gestu poznámku: "Takhle vysoko skáče můj pes, když přijdu z divadla domů." Dostal za to měsíc. Když se zase dostal k divadlu, vyšel zase na jeviště, ruku ještě výše. Zase potlesk. "A takhle vysoko skákal náš Azor, když jsem se vrátil." připojil herec N.N." (str.168)



Tuhle knihu jsem si zamilovala. Je vážně skvělá a doufám, že brzy přibude i do mé vlastní knihovničky. :-)










4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. Koukala jsem po knize nedávno a říkala si, že bych asi byla zklamaná, ale očividně si ji naopak musím hodit na seznam. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tě nezklame. Je vážně krásná, čtivá a inspirativní :-)

      Vymazat
  2. Krásná recenze, opravdu se Ti povedla! :) A ty fotky jsou opravdu zajímavé :)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář mě potěší. Odpovídám se zpožděním. Mějte strpení. <3